Suomen ensimmäinen Adige LT5 kuituputkilaser Piiroiselle

Salolainen Metalli – Piiroinen Oy on ottanut käyttöön Adige LT5 kuitulaserin putkien, profiilien, tankojen ja lattojen leikkaukseen, joka on tämän malliperheen ensimmäinen Suomessa. LT5 laserin merkittäviä kilpailuetuja ovat energiatehokkuus, alhaiset ylläpitokustannukset, monipuoliset leikkausmateriaalit ja leikkuunopeus. Piiroisella käytössä oleva Artube 3.0 Elements ohjelmistopaketti on aikaisemman käyttäjäpalautteen mukaan käytettävyydeltään ja ominaisuuksiltaan edelläkävijä, jonka ominaisuuksissa näkyy BLM Groupin kokemus ja tarjooma kattaen koko putkentyöstöön. – Nyt tehty investointi on merkittävä askel kohti pidemmälle vietyä Industry 4.0 ympäristöä. Tulemme vielä investoimaan automaatioon putken katkaisussa, hitsauksessa ja pintakäsittelyssä, kertoo myynti- ja tuotantojohtaja Seppo Korhonen Piiroiselta.

Adige LT5 kuituputkilaser

Piiroinen Alessio

Nyt toimitettu LT5 kuituputkilaser edustaa mallisarjan pienintä kokoa, jollaista vastaavaa ei muilla valmistajilla ole tarjota. Vastaavaa konetta on käytössä useilla eurooppalaisilla suurilla huonekaluvalmistajilla, – joten Piiroisen tuotantoon laite soveltuu hyvin. Laser mahdollistaa nopeasti  pienetkin sarjat tuotantotehokkaasti. LT5 putkilaserissa käytetään johtavan resonaattorivalmistajan IPG:n 1 kW:n kuitulaserlähdettä ja Precitecin leikkuupäätä sekä Siemensin ohjausta. Kuitulaserilla onnistuu niin terästen kuin alumiinin, kuparin ja messingin laserleikkaus. Kompaktilla LT5:lla voidaan leikata 120 mm halkaisijan pyöreitä putkia ja neliöputkia aina 100 mm asti. Putkilaseriin voidaan panostaa 6500 mm pitkiä putkinippuja takapuolelta tai syöttää etupuolelta yksitellen koko matkan aukean liukuoven kautta. Leikattujen putkien maksimi pituus voi olla 4500 mm, joille on neljä ohjelmoitavaa poistopaikkaa edessä ja takana.

Ohjelmointia suoraan 3D- mallista Elements -tuoteperheellä

Piiroinen operaattori

Niin putkilaserien kuin putkentaivuttimien ohjelmointiohjelmissa saadaan 3D -Importin avulla sekä leikattavat että taivutettavat putkiaihiot napattua suoraan 3D- mallista. Lisäksi mahdolliset valmistettavuuden vaatimat hienosäädöt ja muokkaukset ohjelmointiohjelmassa kappalegeometriaan voidaan viedä takaisin varsinaiseen 3D malliin Export ominaisuudella. Adige LT5 kykenee BLM ainutlaatuisella Artube ohjelmalla paikoittamaan reikien sijainnit etukäteen oikein huomioimalla seuraavan prosessin eli taivutuksen aiheuttaman venymän ja takaisinjouston aiheuttamat muutokset, jotka on mitattu joko BLM:n putkentaivuttimien B-Right ominaisuudella tai muiden valmistajien osalta esim. mittavarrella.

Industry 4.0 käytössä

Piiroinen lastaus

Putkilaserin ohjauksessa ja ohjelmistopaketissa on käytössä paljon Industry 4.0 ympäristön ominaisuuksia. Vasteaikaa ja tarpeetonta huoltohenkilöstön liikkumistarvetta vähentää ohjauksen etäyhteysliitäntä, joka on kehitetty nopeaa tehtaan huoltodiagnostiikkaa varten. Paikallisen huoltotuen hoitaa Fredko Groupin FredBest -asiakaspalvelutiimi yhdessä Adigen asiakaspalvelukeskuksen kanssa, jossa on käytössä henkilökohtainen päivystys aamukahdeksasta iltakahdeksaan arkipäivisin. Fredko Group tarjoaa 24/7 päivystystä tarvittaessa osana FredCare- huolto-ohjelmaa. Fredko Oy Ab on toiminut yhteistyössä BLM Groupin kanssa aina vuodesta 2011. Italialaisella BLM:llä on 60 vuoden kokemus putkentyöstökoneista; liittyen laserleikkaukseen, taivutukseen, leikkaukseen ja pääätymuovaukseen. Työntekijöitä kolmella tehtaalla on yhteensä noin 700.

Metalli – Piiroinen Oy

Piiroinen tuotteet

Metalli Piiroinen tekee 70% tuotannosta alihankintaa Putkilaser on Piiroiselle investointina merkittävä. Lähes tulkoon miljoonan investoinnista voidaan puhua koneineen ja lisävarusteineen.  – Projektia on suunniteltu useampia vuosia; on tehty selvityksiä, analyyseja ja menetelmävertailuja. Vajaa vuosi sitten päädyimme tähän investointiin, joka nyt konkretisoituu konejapassamme uutena kuituputkilaserina. Kyseessä on osaratkaisu automaatiokokonaisuuteen. Alku isommalle kehityshankkeelle, johon jatkoa saadaan ihan lähitulevaisuudessa, kertoo Korhonen. Laserilla halutaan tehostaa läpimenoaikoja sekä kasvattaa alihankintakapasiteettia, kuitenkin huomioiden kokonaisvaltaisen palvelun, käsittäen myös putkentaivutusta, hitsausta ja pintakäsittelyä. Investoinnin takaisinmaksuaika on noin kolme vuotta. Piiroinen on tänä vuonna investoinut merkittävästi myös pintakäsittelytoimintoihinsa. Kromauskapasiteettia on linjan uudistamisen myötä lisätty merkittävästi. Samassa yhteydessä kromausprosessi on vaihdettu kokonaisuudessaan ympäristölle ystävälliseksi Cr3 -kromaukseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa että Piiroisen pinnoiteprosessi ei sisällä kromihappoa missään muodossa.

Piiroinen Korhonen

Lisätiedot: Metalli-Piiroinen Oy, Seppo Korhonen, e-mail: Seppo.Korhonen@piiroinen.com, tel. +358 2 770 6180, mob. +358 40 746 6779.