Nuori Leif Fredriksson työskenteli insinöörinä Enbom konepajalla Pitäjänmäellä, sen jälkeen Fincoililla (A.Pakula Ky). Kumpikin yritys toimi ohutlevyalalla ja hän joutui täten kosketuksiin myös levyntyöstökonemyyjien kanssa. Levyntyöstökoneiden ja niiden automatisoinnin myynti kiinnosti niin paljon, että ajatus omasta yrityksestä heräsi. Hän perusti näin Oy Fredko Ab:n kodissaan Immersbyssä ”uimahallihuoneessa” 15.2.1974 yhtiöjärjestyksen mukaan: maahantuoda, valmistaa ja myydä kone- ja rakennusalalle kuuluvia koneita, koneenosia ja konetuotteita.
Osakkeenomistajia olivat Leif Fredriksson 98 osakkeella, Carl-Henrik Nyberg yhdellä ja Barbro Fredriksson yhdellä osakkeella.
Hyvin aikaisessa vaiheessa yhteistyö tukholmalaisen Hans Storkin kanssa alkoi. Hän perusti tytäryhtiön Suomeen Oy Stork Ab:n, joka möi m.m. Trafag-termostaatteja.
Fredkon tuotevalikoimaa haluttiin laajentaa ja nämä termostaatit olivat sopiva lisäys. Tästä alkoi intensiivinen yhteistyö Storkin kanssa. Hans Stork kävi Leif Fredrikssonin kanssa monissa Euroopan messuilla ja hän esitti Leif Fredrikssonia omille yhteyshenkilöilleen. Täten Italia edullisine koneineen ja halukkaine toimittajineen tuli merkitsemään paljon Fredkon tulevalle kehitykselle.
Ensimmäinen italialainen toimittaja oli Salvagnini, joka tuli kuvaan mukaan esittelylehtisen kautta, jonka Leif Fredriksson sai käteensä eräillä messuilla. Salvagnini-omistaja Guido Salvagnini puolestaan esitti Fredkon Stamille/Luigi Saccà. Yhteistyö Stamin kanssa on siis jatkunut keskeytymättä vuodesta 1975. Muita italialaisia valmistajia olivat mm Cemsa, GPA, Iron . Salvagninin transferlinjat hydrauliservolla ja CNC-ohjauksella tulivat silloin tuotevalikoimaan, kuten ensimmäiset S4 ja P4 koneet. Myöhemmin vuonna 1995, myös Blech-messukäynnin yhteydessä, Leif Fredriksson sai yhteyden milanolaiseen rakenneteräsvalmistajaan Ficepiin.
Luonnollisimmin yhteydet etsittiin kuitenkin Ruotsista. Ensimmäiseksi mukaan tuli Bröderna Wikström Skellefteåssa. He valmistivat hydraulisia lävistyskaareja, joita Leif Fredriksson oli ostanut Fincoille. Ensimmäinen linja, joka rakennettiin Fredkon nimellä oli Toolsystemin kanssa/Veikko Pitkänen (Pasi Pitkäsen isä). Se koostui GPA-syöttölaitteesta ja kyseisistä lävistyskaareista ja näiden väliin sijoitetusta hydraulilaitteesta. Valmiiden komponenttien tarjonta oli aika rajoitettu, joten täytyi olla kekseliäs kun linjat koottiin yhteen. Fumexin poraus- ja kierreyksiköt olivat seuraavat ja sitten tuli Aros verkenin /Smålandsstenar epäkeskopuristimet.
Tranemo/AP&T on myös ollut mukana alusta lähtien. AP&T (Automation, Pressar och Verktyg) syntyi 1989 kun Tranemo Hydraulmaskiner, Lagan Press och Vibab menivät yhteen. (Tranemoperustaja Håkan Salander ehti kuitenkin ensin myydä yhden Tranemo- linjan Fläktille Perhoon ennen kuin yhteistyö Fredkon kanssa alkoi.) Heti tämän jälkeen 1974 Fredko pääsi myymään ensimmäisen Tranemo-linjansa Fläktille Turkuun ja henkilö, joka asensi sen oli Sven-Arne Merkel. Hän on siis ollut mukana Fredkon kuivioissa alusta pitäen ja monta Tranemo-puristinta on tullut myytyä siitä lähtien m.m. Stera, Asko.
Uusina tulokkaina tuotevalikoimaan tuli vuonna 1991 ruotsalaiset Ursviken särmäyspuristimet ja leikkurit sekä Pullmax koneet esim. X97 viistekone.
Saksa ja saksalaiset valmistajat olivat myös mukana. Saksalaisen toimittajan Behrensin koneet olivat ensimmäisiä koneita, jotka myytiin ja yhteistyö kesti kauan. Tärkeimpiin saksalaisiin päämiehiin kuului myös lastuavia työkoneita valmistava Burkhardt+Weber.
Juuri perustetulle yhtiölle oli hyvin tärkeää osallistua messuihin, joten Leif Fredriksson kävi lukuisilla Euroopassa järjestetyillä messuilla keräämässä ideoita uusille tuotteille ja solmimassa uusia toimittajasuhteita. Juuri tällaisen messukäynnin yhteydessä Turkki tuli mukaan toimittajapalettiin Blech-messuilla 1997 tilattiin ensimmäiset Durma-särmäyspuristimet ja –leikkurit . Ensimmäinen Durma-lähetys tuli Suomeen 9-10.1997. Turkkilaisten puristinvalmistajien Dirinlerin ja Sahinlerin kanssa yhteistyö alkoi vuosi tämän jälkeen.
Hieman poikkeavat tuotteet, jotka Fredko on valmistanut vuosien varrella olivat: ensinnäkin jalkaviilat. Instrumentariumille tehtiin jalkaviilat Dr. Scholl-nimellä yli 100.000 kpl vuodessa monen vuoden aikana, kunnes Instrumentarium myytiin ja määrättiin ettei ulkopuolinen enää saanut käyttää Dr Scholl-nimeä. Viilalinja muodostui GPA-syöttölaitteesta, paineilmasylintereistä, kovametallityökaluista, jotka voitiin säätää ja sitten liima pantiin käsin. Leif Fredriksson kokosi tämän linjan itse.
Tuotteet, jotka kadunmies tunsi parhaiten oli Fredkon valmistamat kuljetustrailerit ja hevoskuljetusperävaunut. Valmistus siirtyi sittemmin tytäryhtiölle Fresonille. Näiden roiskeläpissä oli painettu FREDKOn nimi ja vielä 10 vuotta valmistuksen loputtua asiakkaat soittivat ja kysyivät varaosista. Monta traileria on vielä käytössä!
Toisia kotimaisia kontakteja unohtamatta. Leif Fredriksson osti esimerkiksi Fincoille epäkeskopuristima Hämeskoneelta/Hämäläinen. Ympyrä sulkeutui 1.7.2008 kun Hämeskone liitettiin Fredkoon. Tämän kaupan yhteydessä monta tunnettua päämiestä siirtyi Fredkon hoidettavaksi kuten esim. Dimeco, Ehrt, PMB, Mäder Pressen, Zopf.
Fredko on muuttanut monta kertaa ”uimahallihuone”-alun jälkeen. Sipoon kunnalta Fredko sai vuokrata kerhotilan Söderkullassa Tarapotintiellä vuosina 1975-1980. Uuden konttorin suunnittelu alkoi vuonna 1979. Ensimmäinen hallirakennus Hiekkamäentiellä 8 valmistui 1980 ja silloin muutti Alucrom = FSP toiseen puoleen ja Fredko toiseen puoleen. Toinen rakennus ”Fredko-halli” valmistui 1982 ja silloin Fredko muutti siihen ja Alucrom otti koko rakennuksen käyttöönsä. FSP on siinä edelleen vuokralaisena. Tosi pitkä ja hyvä vuokrasuhde.
Paavo Rannila konserni, myöhemmin osa Rautaruukkia, osti 1984 osan Fredkosta ja omistussuhde kesti vuoteen 1992. Uudet omistaja halusivat että Fredko muuttaa saman katon alle ja muuttokuorma Linjatielle 5 Vantaalle lähti vuonna 1985. Tämä vaihe kesti vuoteen 1992, jolloin Leif Fredriksson osti Fredkon takaisin itselleen 1.2.1992. Fredkosta tuli silloin jälleen Sipoolainen yritys. Poissaolon aikana Fredko-halli oli ollut vuokrattuna K.Hartwallille. Kun Fredko muutti takaisin oli hallin varasto puolella vuokralaisina Tuoteteline ja Grafituonti, joilla oli myös osa konttorista. Jo muutaman vuoden jälkeen Fredko kasvoi niin että Fredko tarvitsi koko rakennuksen omaan käyttöönsä.
Osallistuminen omalla osastolla messuun tuli ajankohtaiseksi vuonna 1987. Fredko on osallistunut kaikkiin sen jälkeen järjestettyihin FinnTec-messuihin. Osoituksena siitä miten tärkeinä asiakassuhteet pidetään, Fredko vietti 30-vuotisjuhliaan omalla osastolla FinnTec 2004 messuilla Sipoon Torvisoittokunnan säestäessä.
Konsepti, joka pätee edelleen Fredkolle on kerätä messuilla uusia ideoita, laajentaa tuotevalikoimaa ja solmia uusia toimittajasuhteita. Viime vuosina on monta uutta toimittajaa ja tuotetta tullut kuvaan mukaan kuten esim. Adige, BLM, Mobil Mark, TTEngineering, Zani, Eckert ja Firmac.
Toinen ympyrä, joka on sulkeutunut, on nyt kun Salvagninin tunnettujen koneiden edustus on taas tullut takaisin Fredkolle 20 vuoden tauon jälkeen. Tauko, joka syntyi siitä, että Salvagnini halusi itse hoitaa omissa nimissään maiden markkinoinnin. Fredkon Jukka Majuri siirtyi silloin heille hoitamaan Suomen osuuden.
Asiakkaittensa lisäksi Fredko on huolehtinut myös henkilökunnastaan. Leif Fredrikssonin opastuksella monesta työntekijästä on tullut itsenäisiä ja menestyksellisiä yrittäjiä kuten esim. Tapani Laaksonen/Tarkkuuskoneet. Osoittaakseen miten paljon Fredko arvostaa osaavaa henkilökuntaansa, ei ole ollut vain arkiaherrusta vaan joulujuhlia on pidetty, aluksi Stork-yrityksen henkilökunnan kanssa ja sen jälkeen kymmenkunta eri paikassa Helsingissä, Sipoossa, Vantaalla ja Porvoossa , Nevas Kartanossa Haikon Kartanoon, on joulujuhlia vietetty iloisissa merkeissä.
Osoitus siitä että henkilökunta on viihtynyt Fredkossa on, että moni on ollut firmalle uskollinen kymmeniä vuosia ja myös eläkkeelle siirtymisen jälkeen halunnut työskennellä Fredkossa.
Konsepti tulevaisuudelle on sama kuin 40 vuotta sitten eli hyvät suhteet syntyvät messu- ja asiakaskäynneillä. Koska ilman hyvien asiakkaitten ja päämiehien tukea tämä 40-vuotistaival ei olisi ollut mahdollinen. Pyrimme jatkossakin kulkemaan mukana ajan hengessä ja palvelemaan asiakkaitamme yhtä hyvin tarjoamalla heille kilpailukykyiset sekä tehokkaat koneet.
2.10.2014 vietimme 40-vuotispäiväämme toimitusjohtajamme Pasi Pitkäsen johdolla, yhdessä asiakkaiden, toimittajien, vanhojen asiakaskontaktien sekä nykyisen henkilökunnan että työntekijöiden aikaisemmilta vuosilta kanssa.